Vrtača (2181 m)

23.7.2022
Razmere: Brez posebnosti

Opis

Od doma na Zelenici nadaljujemo desno v smeri Stola in Vrtače (levo Begunjščica) po poti, ki takoj za domom zavije desno in se prečno vzpnemo čez bivšo smučarsko progo (naravnost koča pri izviru Završnice). Naprej prečimo kratek pas gozda kjer opazimo večjo skalo in na njej markacijo, ki nas usmeri v gozd. Nadaljujemo naravnost po zložni in markirani planinski poti, po južnih pobočjih Vrtače. Pot, ki deloma poteka skozi gozd, deloma pa čez prostrana melišča, pa nas višje pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vrtače (naravnost Stol). Pot naprej se začne strmeje vzpenjati, sprva skozi pas rušja, višje pa čez obsežna travnata pobočja. Na omenjenih travnatih pobočjih se nam z leve skoraj neopazno priključi nemarkirana pot od sedla Šija, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se strmo vzpenja proti stranskemu grebenu Vrtače. Višje pot zavije rahlo v levo, preči strma deloma kamnita pobočja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na prej omenjeni greben, kjer pot zavije ostro v desno. Pot naprej se začne strmo vzpenjati po zelo strmih in za zdrs nevarnih pobočjih. Višje nas pot pripelje na glavni greben Karavank, kjer se le ta položi. Sledi približno 20 minut hoje po in ob grebenu. Tej razgledni poti nato sledimo vse do vrha Vrtače. Do doma na Zelenici se vrnemo po isti poti.

Pot od doma na Zelenici nato nadaljujemo v smeri Doma pri izviru Završnice. Na začetku poti se ponovno usmerimo proti Vrtači, toda po dobrih 100 m hoje od doma zavijemo levo po kolovozni poti. Po krajšem vzponu se pričnemo spuščati proti bivšemu smučišču, pred nami pa se razprostira pogled na Vrtačo. Pot se položi, prečimo pašnike in se počasi začnemo spuščati. Po 10 min hoje prispemo do Izvira Završnice. Od tu do Doma pri izviru Završnice sledi še kratek 5 min spust. 

Pri Domu na izviru Završnice se usmerimo levo čez pašnike po makadamski poti. Pot se ves čas spušča in nas pripelje v gozd. Tako sledimo tej poti vse do Tinčkove koče. Od Tinčkove koče postane pot makadamska cesta. Na začetku se nekaj časa cesta spušča, nato pa postane zelo položna. Cesta poteka ob Završnici in ji sledimo vse do Završniškega jezera. 

 

Vrtača (2181 m) - YouTube

Galerija